Penggunaan Lakuan Bahasa Permintaan dalam Sesi Kaunseling

Wan Robiah, Meor Osman and Hamidah, Abdul Wahab (2011) Penggunaan Lakuan Bahasa Permintaan dalam Sesi Kaunseling. In: Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu VII (SALPBMVII), 9-10 November 2011., Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dan Dewan Bahasa dan Pustaka.

[img]
Preview
PDF
Penggunaan Lakuan Bahasa Permintaan Dalam Sesi Kaunseling (abstract).pdf

Download (423kB) | Preview

Abstract

MakaIah ini menfokus kepada kajian lakuan bahasa (LB) permintaan dalam kalangan kaunselor pelatih dalam sesi kaunseling di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Kajian ini meneliti data kaunseling yang mengandungi lakuan bahasa permintaan yang diujarkan oleh kaunselor pelatih terhadap klien dengan memanfaatkan teori lakuan bahasa (TLB), yakni pengkategorian LB cadangan Bach dan Harnish (1979). Pemilihan pengkategorian LB ini disebabkan perincian dan penghuraian secara mendalam dalam setiap LB. Walaupun demikian makalah ini hanya menfokus kepada satu LB arahan (directives) iaitu permintaan yang dilakukan oleh kaunselor pelatih dalam mengendalikan khidmat kaunseling bersama-sama kliens. Data daripada 30 orang kaunselor pelatih program kaunseling UNIMAS dipilih dan sesi kaunseling yang mereka kendalikan dirakam serta ditranskripsikan dalam rflemperlihatkan fenomena LB permintaan.

Item Type: Proceeding (Paper)
Uncontrolled Keywords: lakuan bahasa, permintaan, kaunseling, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, research, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Centre for Language Studies
Faculties, Institutes, Centres > Centre for Language Studies
Academic Faculties, Institutes and Centres > Centre for Language Studies
Depositing User: Karen Kornalius
Date Deposited: 06 Jan 2016 06:03
Last Modified: 06 Jan 2016 06:06
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/10063

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item