Shafrida, Sahrani@Sahran and Dyg Norkhairunnisa, Abang Zaidel and Mohamad Hanif, Md Saad (2023) Pembangunan Ekosistem Internet of Things (IoT)dalam Industri Gula Apong Sarawak. In: RAMPAI KENYALANG : PERADABAN MASYARAKAT ISLAM SARAWAK. Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad, Kuala Lumpur, Malaysia, pp. 159-178. ISBN 978-967-460-988-7
PDF
Pembangunan Ekosistem.pdf Download (9MB) |
Abstract
GULA apong, produk unik Sarawak, adalah sejenis gula yang dihasilkan daripada air nira nipah. Pokok nipah tumbuh secara semula jadi dan banyak didapati di hutan bakau sepanjang kawasan pantai di seluruh Sarawak. Cara pembuatan tradisional dengan rasanya yang istimewa menjadikan produk gula apong semakin dikenali di seluruh Malaysia. Ianya banyak digunakan dalam penyediaan makanan dan minuman seperti aiskrim, teh susu, kuih tradisional tempatan seperti celorot, penyaram dan lain-lain lagi. Kini, gula apong bukan sahaja mendapat tempat dalam pasaran domestik malah juga global seperti Arab Saudi, Brunei, Singapura, Eropah dan Jepun. Industri gula apong dilihat mampu menyokong ekonomi tempatan dalam menyediakan mata pencarian kepada komuniti luar bandar dan kawasan pantai di Sarawak serta menjadikan produk gula apong sebagai tarikan pelancong (Natasha Jee, 2022).
Item Type: | Book Chapter |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Gula Apong, produk unik Sarawak, pokok nipah, Sarawak. |
Subjects: | H Social Sciences > H Social Sciences (General) J Political Science > JA Political science (General) T Technology > T Technology (General) |
Divisions: | Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Engineering Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Engineering |
Depositing User: | Abang Zaidel |
Date Deposited: | 04 Jan 2024 06:44 |
Last Modified: | 04 Jan 2024 07:44 |
URI: | http://ir.unimas.my/id/eprint/44002 |
Actions (For repository members only: login required)
View Item |