Sesar Unjur Belawai, Sarawak

Yakup, Bin Mohd Rafee (2020) Sesar Unjur Belawai, Sarawak. Siri Sarawakiana, 1 (1). Pustaka Negeri Sarawak, Kuching. ISBN 987-983-9205-66-4

[img] PDF
Sesar Unjur Book.pdf

Download (47MB)

Abstract

Buku ini diterbitkan oleh Pustaka Negeri Sarawak berdasarkan hasil kajian dan dokumentasi oleh Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif (FSGK), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengenai proses penghasilan Sesar Unjur, sejenis makanan tradisi kaum Melanau. Projek ini dijalankan melalui geran penyelidikan Kursi Nusantara di bawah Institut Pengajian Borneo (IPB), UNIMAS dan telah dilaksanakan di Kampung Belawai, sebuah perkampungan nelayan yang terkenal dengan penghasilan Sesar Unjur secara tradisional. Buku ini menerangkan secara ringkas latar belakang Kampung Belawai, Sarawak sebelum proses penghasilan Sesar Unjur diterangkan satu persatu bermula daripada proses penangkapan udang sehingga ke proses pembungkusan melalui huraian teks dan kepelbagaian imej artistik. Buku ini juga disertakan dengan beberapa resepi tradisi yang menggunakan Sesar Unjur sebagai bahan utama masakan oleh masyarakat Kampung Belawai. Beberapa maklumat di dalam buku ini juga boleh diakses dengan menggunakan aplikasi Augmented Reality bagi membantu pembaca lebih memahami proses yang terlibat secara interaktif digital. Ini merupakan satu pendekatan baru bagi memastikan maklumat di dalam buku ini dapat disampaikan secara lebih efektif, sesuai dengan Revolusi Industri 4.0. Adalah diharapkan buku ini dapat menyumbang kepada perkembangan ilmu dan dijadikan rujukan kepada generasi akan datang terutama yang berkaitan dengan adat, budaya dan warisan masyarakat setempat di Malaysia.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Cooking (Shrimp}, Cooking Malaysian, Kampung Belawai, {Sarawak, Malaysia}, Melanau (Malaysia people}, Social life and customs, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: N Fine Arts > N Visual arts (General) For photography, see TR
S Agriculture > S Agriculture (General)
S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Mohd Rafee
Date Deposited: 16 Apr 2020 05:07
Last Modified: 11 Mar 2021 01:52
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/29422

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item