Pengurusan Organisasi Pasca Pandemik dari Perspektif Islam

Hamrila, Abdul Latip and Md Fauzi, Ahmad and Rossazana, Abdul Rahim (2022) Pengurusan Organisasi Pasca Pandemik dari Perspektif Islam. In: COVID-19 : Isu dan Cabaran Ketika Fasa 1 Perintah Kawalan Pergerakan. Covid-19: Isu dan Cabaran Ketika Fasa 1 Perintah Kawalan Pergerakan . Penerbit UniSZA, Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Nerus, Terengganu. ISBN 978-967-2750-27-7

This is the latest version of this item.

[img] PDF
Pengurusan Organisasi Pasca Pandemik dari Perspektif Islam.pdf

Download (254kB)
Official URL: https://www.unisza.edu.my/bookstore/index.php?rout...

Abstract

Aktiviti dalam organisasi dikaitkan dengan pentadbiran dan konsep pengurusan yang mencakupi tiga elemen utama iaitu: manusia, organisasi (struktur) dan sumber. Dalam konteks organisasi, manusia memainkan peranan penting. Pengurusan dilihat sebagai tunggak asas yang menyelaras dan mengkoordinasi kepelbagaian sumber manusia, pengetahuan dan kepakaran, dan kewangan untuk digembleng menjadi faktor keupayaan yang saling berkesinambungan. Dalam keadaan persekitaran yang stabil, pendekatan pengurusan dirancang dan diatur dengan matlamat pencapaian objektif secara optima. Namun begitu, pengurusan juga harus mengambilkira pelbagai kemungkinan perubahan yang melanda, di mana ia akan memerlukan penelitian dan pengubahsuaian ke atas sistem pengurusan yang direncanakan. Bencana alam dan wabak pandemik adalah antara perkara luar jangka yang boleh berlaku bila-bila masa dan memberi impak besar kepada seluruh masyarakat.

Item Type: Book Chapter
Additional Information: COVID-19
Uncontrolled Keywords: COVID-19, pentadbiran dan konsep pengurusan, organisasi, manusia, organisasi (struktur) dan sumber.
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
H Social Sciences > HN Social history and conditions. Social problems. Social reform
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Economics and Business
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Economics and Business
Depositing User: Abdul Latip
Date Deposited: 13 Dec 2022 06:15
Last Modified: 13 Dec 2022 06:15
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/40788

Available Versions of this Item

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item