Meninjau Kaedah Ko-kreasi dalam Konteks Kuratorial Seni Visual

Mohamad Faizuan, Mat and Hasnul Jamal, Saidon (2021) Meninjau Kaedah Ko-kreasi dalam Konteks Kuratorial Seni Visual. In: INTERNATIONAL VIRTUAL CONFERENCE ON CREATIVE TECHNOLOGY AND VISUAL ARTS 2021, 18-19 October 2021, Virtual. (Submitted)

[img] PDF
kuratorial1.pdf

Download (779kB)
Official URL: https://www.ivcctva.com/

Abstract

Pameran-pameran seni visual kontemporari di Malaysia kebanyakannya masih lagi dipersembahkan secara konvensional. Persembahannya masih lagi terikat dengan ruang galeri, penggunaan dinding untuk menggantungkan catan, pemasangan arca dan bentuk-bentuk dua atau tiga dimensi yang lain. Oleh itu, ianya memberikan cabaran dalam aspek kuratorial pada masa kini bagi membuat satu anjakan terhadap amalan konvensional sebegini. Justeru itu, makalah ini dihasilkan bertujuan untuk mendedahkan peggunaan kaedah ko-kreasi dalam aspek kuratorial. Hasil daripada tinjauan ini, kaedah ko-kreasi didapati baharu dan asasnya adalah rentas displin. Ko-kreasi juga menawarkan sajian objek kepada pengalaman, pasif kepada aktif, hal-benda kepada rasa dan berpusatkan institusi kepada berpusatkan komuniti. Oleh itu, perbincangan dan huraian tentang ko-kreasi ini dapat memberikan satu pandangan serta kaedah yang boleh dijadikan pegangan dalam amalan kuratorial di Malaysia. Akhirnya, pengamal kaedah ini mampu mengembangkan kepakaran mereka melalui penyelidikan, pengalaman dan refleksi individu.

Item Type: Proceeding (Paper)
Additional Information: Sustainable Community Transformation
Uncontrolled Keywords: video, perkongsian, telefon kamera, telefon video, percuma, muat naik, UNIMAS, University, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, IPTA, education, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: N Fine Arts > N Visual arts (General) For photography, see TR
N Fine Arts > NK Decorative arts Applied arts Decoration and ornament
N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Mat
Date Deposited: 28 Oct 2021 00:56
Last Modified: 06 Oct 2023 03:06
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/36480

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item