Impak Komunikasi terhadap Penerimaan Inovasi Penanaman Padi

Shahrina, Md Nordin and Ammar Redza, Ahmad Rizal and Junaida, Yahya (2015) Impak Komunikasi terhadap Penerimaan Inovasi Penanaman Padi. Jurnal Pengurusan, 44 (2015). pp. 35-45.

[img] PDF
padi1.pdf

Download (146kB)
Official URL: https://ejournal.ukm.my/pengurusan/article/view/11...

Abstract

Penanaman padi merupakan industri tanaman makanan utama negara Malaysia. Pembaharuan dan inovasi merupakan elemen penting yang menambahbaik industri ini. Pengenalan teknologi baharu dan inovasi dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuklah komunikasi. Penggunaan komunikasi berkesan berupaya meningkatkan penyebaran inovasi di dalam pelbagai bidang. Kajian ini memperlihatkan impak komunikasi terhadap inovasi di dalam penanaman padi. Tiga aspek utama iaitu peranan dan penglibatan pesawah, pengetahuan dan maklumat pesawah serta pengurusan inovasi dalam konteks komunikasi diteliti kesannya terhadap penerimaan inovasi dalam kalangan pesawah. Kajian ini dilaksanakan ke atas para pesawah di negeri Perak melibatkan seramai 150 orang responden. Hasil kajian mendapati komunikasi memainkan peranan penting terhadap penerimaan inovasi oleh pesawah. Pemilihan saluran komunikasi yang betul akan menambah baik penerimaan inovasi. Cadangan penambahbaikan dalam konteks komunikasi turut dipaparkan di akhir penulisan ini.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Communication; innovation; diffusion; paddy; Malaysia, UNIMAS, University, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, IPTA, education, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
H Social Sciences > HE Transportation and Communications
S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Education, Language and Communication
Depositing User: Ahmad Rizal
Date Deposited: 08 Sep 2021 06:29
Last Modified: 11 Oct 2023 02:14
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/36036

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item