Kurator, Kuratorial Kontemporari, Documenta 13 & 14

Mohamad Faizuan, Mat (2020) Kurator, Kuratorial Kontemporari, Documenta 13 & 14. In: Esei-esei Kuratorial. Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara, Kuala Lumpur, Malaysia, pp. 124-137. ISBN 9789670914466

This is the latest version of this item.

[img] PDF
Chapter in Book Esei.pdf

Download (1MB)

Abstract

Bidang kuratorial di Malaysia bukanlah satu praktis yang baharu. Ianya telah lama dijalankan di galeri institusi awam seperti galeri mahupun muzium. Semenjak tahun 1960-an sehingga sekarang, telah wujud nama-nama besar dalam kancah seni visual di Malaysia yang memainkan peranan kurator seperti Wairah Maizuki, Sharifah Fatimah Syed Zubir, Ismail Zain, Redza Piyadasa, Syed Ahmad Jamal dan beberapa nama lain. Peranan kurator yang diambil alih oleh mereka telah memberikan kesan signifikan (significant impact) kepada perkembangan seni tampak Malaysia sehingga sekarang. TSabri (2011) menyatakan bahawa akhir 1980-an tidak begitu ramai kurator pada ketika itu dan beberapa nama yang telah mengkuratorialkan pameran di Balai Seni Lukis Negara (BSLN) termasuklah Tamyez Bajuri, Zakaria Ali, Dzul Haimi M Zain dan Zabas. Namun, peranan kurator tersebut sedikit sebanyak memberikan kesan kepada perkembangan seni tampak di Malaysia. Pada tahun 1960-an, kancah seni tampak di Malaysia memperlihatkan fenomena asbtrak ekspresionisme (AE) yang agak rancak dan dominan. Pada tahun 1970-an pula, wujud pameran-pameran yang dikuratorialkan untuk mengekang kerancakkan (AE) seperti pameran Towards a Mystical Reality (TMR), 1974 oleh Redza Piyadasa dan Sulaiman Esa. Merujuk kepada Abdullah & Chung (2014) menyatakan bahawa pada tahun 1960-an, ketika para seniman di Malaysia sangat dipengaruhi oleh gerakan (AE), sekumpulan seniman Malaysia lain yang dikenali sebagai New Scene tertarik dengan aspek-aspek pembuatan seni cerebral and impersonal, analitikal dan konstruktivisme.

Item Type: Book Chapter
Uncontrolled Keywords: Essays, Contemporary, Curator, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: N Fine Arts > N Visual arts (General) For photography, see TR
N Fine Arts > NB Sculpture
N Fine Arts > ND Painting
N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Mat
Date Deposited: 30 Nov 2020 08:25
Last Modified: 30 Nov 2020 08:29
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/32759

Available Versions of this Item

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item