Sokongan psikopendidikan kanak-kanak alami masalah pembelajaran

Lee, Julia Ai Cheng (2020) Sokongan psikopendidikan kanak-kanak alami masalah pembelajaran. [Newspaper Cutting] (In Press)

[img] PDF
BERNAMA - Sokongan psikopendidikan untuk kanak-kanak alami masalah pembelajaran.pdf

Download (245kB)
Official URL: https://www.bernama.com/bm/tintaminda/news.php?id=...

Abstract

Penularan wabak Koronavirus 2019 (COVID-19) menuntut kanak-kanak di seluruh dunia untuk segeramenyesuaikan diri dengan pembelajaran di rumah (homeschooling). Pandemik itu bukan sahaja telahmenimbulkan gangguan mendadak kepada status quo persekolahan, tetapi turut memberi cabarankepada para guru, ibu bapa dan penjaga yang tiba-tiba perlu mempelajari pelbagai alat e-pembelajarandengan cepat bagi menguruskan proses pembelajaran anak-anak.Antara cabaran yang sering disebut adalah persaingan antara melakukan kerja sekolah dengan bermainpermainan di aplikasi mudah alih atau alat teknologi. Alat teknologi seperti tablet, iPad, dan telefon bimbitdikatakan mengganggu fokus kanak-kanak terutamanya mereka yang tidak mempunyai peraturan diri(self-regulation) yang baik, manakala kerja rumah dan sekolah pula dianggap membosankan.Dalam keadaan itu, sudah tentu ramai ibu bapa tertanya-tanya apakah pendekatan terbaik untukmenguruskan homeschooling selama beberapa minggu atau bulan akan datang, yang menggunakankandungan dalam talian yang disediakan oleh sekolah, kerana usaha mengajar anak sendiri bukanlahsesuatu yang mudah bagi ramai ibu bapa.

Item Type: Newspaper Cutting
Additional Information: COVID-19
Uncontrolled Keywords: psychoeducational support, COVID-19, masalah pembelajaran, psikopendidikan, PKP, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, research, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Cognitive Sciences and Human Development
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Cognitive Sciences and Human Development
Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Cognitive Sciences and Human Development
Depositing User: Ai Cheng
Date Deposited: 04 Sep 2020 02:37
Last Modified: 01 Mar 2022 03:04
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/31572

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item