Proses Pelaksanaan Dan Faktor Kejayaan Dalam Pelaksanaan Ms Iso 9001 : Satu Kajian Kes Di Pejabat Residen Dan Pejabat Daerah Miri

Hellysia Ann, Kat (2012) Proses Pelaksanaan Dan Faktor Kejayaan Dalam Pelaksanaan Ms Iso 9001 : Satu Kajian Kes Di Pejabat Residen Dan Pejabat Daerah Miri. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img] PDF (Please get the password from ACADEMIC REPOSITORY UNIT, ext: 082-583933/ 082-583914)
Proses Pelaksanaan dan Faktor Kejayaan dalam Pelaksanaan MS ISO 9001.pdf
Restricted to Registered users only

Download (44MB)

Abstract

Dalam kajian ini telah menfokuskan kepada pelaksanaan kualiti MS ISO 9001 di Pejabat Residen dan Pejabat Daerah Miri. Kajian ini telah mendapati bahawa terdapat struktur fonnal yang diwujudkan bagi menjayakan pelaksanaan pengurusan kualiti di kedua-dua buah pejabat. Selain itu, terdapat lima faktor kejayaan pelaksanaan pengurusan kualiti MS ISO 9001 telah digunakan oleh pengkaj i untuk mengetahui persepsi kakitangan-kakitangan pejabat. Semasa menjalankan kajian ini, pengkaji telah mepgenalpasti bahawa kedua-dua pejabat telah memiliki sekurang-kurangnya satu daripada perkhidmatan yang disediakan didaftar dengan MS ISO 9001. Pejabat Residen dan Pejabat Daerah Miri telah menerima persijilan untuk pertama kali pada tahun 2008, iaitu MS ISO 9001 :2000. Pada tahun 2011, MS ISO 9001 :2001 telah diberikan untuk persijilan kualiti yang kedua. Kini, kedua pejabat dalam proses untuk penilaian untuk mendapat persijilan ketiga. Kedua-dua pejabat didapati sentiasa memperbaiki perkhidmatan sejajar dengan Piagam Pelanggan masing-masing seperti yang telah diperuntukkan. Kajian ini telah menggunakan sebanyak tujuh puluh lima (75) responden kakitangan dalam Pejabat Residen dan Pejabat Daerah yang terlibat secara langsung dalam pelaksanaan pengurusan kualiti telah menjawab soalan kaji selidik ini. mereka dikehendak menilai pengalaman mereka berkaitan dengan pelaksanaan pengurusan kualiti MS ISO 900 I di pejabat mereka. Dalam soalan kaji selidik tersebut, terdapat tiga bahagian yang telah dipecahkan iaitu terdiri daripada demografi responden, faktor-faktor kejayaan pelaksanaan MS ISO 9001, dan faedah yang diperoleh daripada pelaksanaan MS ISO 9001.

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project report (SmSS Kep) -- Universiti Malaysia Sarawak, 2012.
Uncontrolled Keywords: MS ISO 900I, Resident Office and District Office Miri, quality management, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, , research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: J Political Science > JA Political science (General)
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Social Sciences & Humanities
Depositing User: Gani
Date Deposited: 08 Jul 2020 08:50
Last Modified: 08 Jul 2020 08:50
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/30311

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item