Seni Ukiran Perkuburan Lama Jatti Miriek

Yakup, Bin Mohd Rafee (2019) Seni Ukiran Perkuburan Lama Jatti Miriek. Siri Sarawakiana, 1 (1). Pustaka Negeri Sarawak, Miri, Sarawak. ISBN 978-967-16578-2-9

[img] PDF
Kubur Jatti Miriek.pdf

Download (43MB)

Abstract

Buku ini diterbitkan dengan tujuan untuk merekod seni ukiran perkuburan lama kaum Jatti Miriek dan mengkaji perbandingannya dengan seni ukiran Melayu tradisional. Kajian lapangan telah dilakukan di beberapa buah tapak perkuburan lama kaum Jatti Miriek seperti di Lat Suran, Tab Sinak, Likauh Buie, Babutan, Song Lekang, Merafak , Bakam, Pelapi, Menjelin, Siwak Jaya, Luheng, Tanjung Lobang, Makam Permaisuri dan Katong. Melalui kerjasama antara Pustaka Negeri Sarawak, Miri Bersama Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan Persatuan Jatti Miriek Miri, penerbitan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan dalam memartabatkan adat dan budaya kaum Jatti Miriek daripada hilang ditelan zaman. Buku ini akan turut menerangkan amalan dan kepercayaan kaum Jatti Miriek dalam pengurusan upacara adat kematian terutama sebelum dan selepas kedatangan Islam. Hasil kajian ini juga akan dikongsi menggunakan pendekatan Augmented Reality (AR) sebagai salah satu kaedah penyampaian maklumat secara interaktif menggunakan teknologi terkini dengan pembaca.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Wood, engraving, Sepulchral monuments in art, Ethnology, Ethnic art, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, Universiti Malaysia Sarawak..
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Mohd Rafee
Date Deposited: 16 Apr 2020 05:53
Last Modified: 17 Apr 2020 06:06
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/29424

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item