Elemen User Interface (Ui) Dan User Experience (Ux) Dalam Menghasilkan Video Interaktif

Mohd Shahmin, Bin Sahari (2018) Elemen User Interface (Ui) Dan User Experience (Ux) Dalam Menghasilkan Video Interaktif. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img] PDF (Please get the password by email to repository@unimas.my , or call ext: 3914 / 3942 / 3933)
MOHD SHAHMIN.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB)

Abstract

Elemen User Interface (UI) adalah satu elemen digital yang diguna pakai di dalam sebuah alat teknologi pada masa sekarang. Manakala User Experience (UX) adalah pengalaman pengguna yang merangkumi aspek digital dalam bentuk grafik yang boleh berinteraksi dengan manusia secara fizikal. Pendekatan kajian ini lebih memfokuskan penggunaan Interface dalam menghasilkan video berbentuk interaktif. Dalam kajian ini juga, isu yang diketengahkan ialah penyalahgunaan media sosial iaitu lebih kepada sosio-kritik sebagai subjek utama kajian. Penggunaan teknologi realiti maya telah digunakan dalam mempersembahkan video ini kerana ia lebih bersifat interaktif berbanding penggunaan kaedah yang lain. Kaedah ini dapat memberi peluang kepada pengguna agar dapat melihat interface secara maya yang berkonsepkan video 2 dimensi dan merasai sendiri pengalaman melihat video ini. Oleh itu, penyelidikan ini dapat memberi idea bagaimana video dapat berinteraksi di antara manusia dengan teknologi dalam penghasilan gabungan seni digital dan seni video.

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project report (SmSG) -- Universiti Malaysia Sarawak, 2018.
Uncontrolled Keywords: elemen digital, grafik, media sosial, teknologi realiti maya, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Dan
Date Deposited: 26 Feb 2020 04:43
Last Modified: 27 Nov 2023 05:03
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/29200

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item