Konflik Perebutan Wilayah Kepulauan Senkaku Antara Jepun dan China

Fatin Syamimi, Binti Imran (2015) Konflik Perebutan Wilayah Kepulauan Senkaku Antara Jepun dan China. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img] PDF (Please get the password from Digital Collection Development Unit, ext: 082-583913 / 082-583914)
Konflik Perebutan Wilayah Kepulauan Senkaku Antara Jepun dan China.pdf
Restricted to Registered users only

Download (30MB)

Abstract

Jepun dan China merupakna dua buah negara berkuasa besar di Asia Pasifik terutamanya dari segi ekonomi dan ketenteraan. Kedua-dua negara ini menjalinkan hubungan ekonomi yang kuat dan merupakan rakan kerjasama ekonomi yang utuh. Walau bagaimanapun, hubungan antara kedua-dua negara ini mula tegang disebabkan oleh berlakunya konflik perebutan wilayah kepulauan Senkaku yang mana ia juga disebabkan oleh penemuan hasil kekayaan sumber daya alam seperti minyak, gas dan sebagainya. Objektifutama kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti faktor lain yang menyebabkan berlakunya konflik perebutan wilayah kepulauan Senkaku antara Jepun dan China. Selain itu, kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan desktop iaitu dengan cara pengumpulan data-data atau dikenali sebagai kualitatif. Kaedah ini bermaksud mendapatkan maklumat dan rujukan secara online seperti laman seswang, artikel, jurnal, dan surat kha'bar. Kajian ini akan membincangkan mengenai langkahlangkah yang telah dilakukan serta ramal an penyelesaian dalam usaha menyelesaikan konflik ini. Namun sehingga kini konflik perebutan kepulauan Senkaku antara Jepun dan China ini dilihat masih lagi belum dapat diselesaikan. Walau bagaimanapun, cadangan yang dilihat sesuai digunakan dalam usaha untuk menyelesaikan masalah ini adalah melalui Mahkamah Keadilan Antarabangsa atau International Court ofJustice (IeJ).

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project report (SmSS Kep) -- Universiti Malaysia Sarawak, 2015.
Uncontrolled Keywords: konflik perebutan, Jepun dan China, wilayah kepulauan Senkaku, segi ekonomi dan ketenteraan, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: J Political Science > JX International law
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Social Sciences & Humanities
Depositing User: Gani
Date Deposited: 19 Feb 2020 07:57
Last Modified: 19 Feb 2020 07:57
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/29043

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item