Pembangunan Nuklear Korea Utara dan Hubungan dengan China pada Era Kim Jong Un

Katrunada, Binti Mokhtarapandi (2019) Pembangunan Nuklear Korea Utara dan Hubungan dengan China pada Era Kim Jong Un. Masters thesis, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

[img] PDF (Please get the password by email to repository@unimas.my , or call ext: 082-583914/3942/3933)
Katrunada.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Isu pembangunan nuklear Korea Utara telah lama diperbincangkan oleh komuniti antarabangsa terutama selepas Perang Dingin. Korea Utara ingin memiliki senjata nuklear untuk mempertingkatkan keselamatan dan pertahanan negara daripada ancaman luar. Namun begitu, aktiviti ujian nuklear Korea Utara yang berterusan dan semakin aktif telah menimbulkan isu ancaman keselamatan kepada negara sekelilingnya terutama Korea Selatan dan Jepun. Ujian nuklear Korea Utara semakin aktif semasa pemerintahan Kim Jong Un yang menyebabkan China telah menyokong Resolusi 2270 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2016. Bagi mematuhi Resolusi tersebut, China mula menyekat aktiviti perdagangan dengan Korea Utara. Objektif pertama kajian tesis ini adalah untuk membincangkan pembangunan senjata nuklear Korea Utara sebelum era Kim Jong Un dan implikasi terhadap hubungan Korea Utara dan China. Sementara, objektif kedua kajian ini mengkaji faktor-faktor yang mendorong Kim Jong Un aktif menjalankan dan meningkatkan pembangunan senjata nuklear dan peluru berpandu serta reaksi China terhadap isu ini. Objektif kajian yang terakhir adalah menganalisis impak pembangunan pesat senjata nuklear kepada Korea Utara dan perubahan dasar China terhadap hubungan dua hala era Kim Jong Un. Teori cegah rintang, “offensive-defensive” dan hubungan dua hala telah diaplikasikan dalam kajian ini atas faktor mempertahankan kepentingan negara. Kajian menggunakan kaedah kualitatif dengan pengumpulan data melalui penyelidikan desktop dan temubual. Hasil kajian menunjukkan Korea Utara telah memulakan pembangunan nuklear seawal tahun 1959 dan akhirnya berjaya menjalankan dua ujian nuklear sebelum era Kim Jong Un. Pembangunan nuklear Korea Utara tidak menggugat hubungan dua halanya dengan China sehingga ujian nuklear pertama pada 2006 dilakukan. Korea Utara terus menjalankan pembangunan nuklearnya dengan pesat terutama pada era Kim Jong Un kerana program nuklear merupakan sebahagian daripada dasar “Byungjin”. Tindakan China menyokong resolusi PBB menyekat aktiviti perdagangan dengan Korea Utara telah menimbulkan ketegangan dalam hubungan dua hala. Pembangunan pesat nuklear memberi impak negatif kepada ekonomi, persekitaran dan hubungan diplomatik Korea Utara. Akibat dasar China terhadap Korea Utara yang sering berubah dari semasa ke semasa menyebabkan Kim Jong Un telah bersikap terbuka untuk memulihkan hubungan dua hala dengan negara Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Thesis (MSc.) - Universiti Malaysia Sarawak , 2019.
Uncontrolled Keywords: Nuclear development, Kim Jong Un, China, bilateral relations, deterrence theory, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, Postgraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: J Political Science > JA Political science (General)
J Political Science > JQ Political institutions Asia
J Political Science > JZ International relations
U Military Science > U Military Science (General)
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Social Sciences & Humanities
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Social Sciences & Humanities
Depositing User: KATRUNADA BINTI MOKHTARAPANDI
Date Deposited: 12 Jul 2019 00:58
Last Modified: 12 Jun 2023 01:49
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/25799

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item