Isu perubatan dalam Islam : hukum perubatan, bersuci bagi pesakit, pemindahan organ dan bayi tabung uji

Zulkifly, Bin Muda (2010) Isu perubatan dalam Islam : hukum perubatan, bersuci bagi pesakit, pemindahan organ dan bayi tabung uji. UNIMAS Publisher, Kota Samarahan, Sarawak. ISBN 9789675527098.

[img] PDF
Isu perubatan dalam Islam (24 pgs).pdf

Download (4MB)

Abstract

Dalam Islam, penyakit dilihat sebagai ujian Allah kepada seorang muslim untuk melihat sejauh mana ia beriman kepada-Nya. Dan pada pandangan Islam, selagi ada kewarasab akal, tuntutan melalukan solat adalah wajib dalam apa keadaan sekalipun. Mungkin timbul pertanyaan atau persoalan bagaimana pesakit-pesakit yang sedang mengikuti pelbagai keadaan rawatan dapat mengambil wuduk dan melakukan ibadat solat. Persoalan ini biasanya timbul apabila terdapat anggota wuduk seperti tangan atau kaki yang dalam keadaan berbalut, luka yang tidak boleh terkena air, pesakit sentiasa keadaan berhadas, pesakit dalam keadaan terbaring dan sebagainya. Sehubungan dengan itu, buku ini berusaha mengupas perkara ini dengan memberi penumpuan kepada permasalahan pesakit yang menghadapi kesulitan untuk bertaharaah dan solat. Di samping itu, buku ini turut mengupas isu dan hukum hakam berkaitan dengan proses perubatan yang ada sekarang iaitu pemindahan organ dan bayi tabung uji.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Medicine, Religious aspects, Islam, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BL Religion
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Medicine and Health Sciences
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Medicine and Health Sciences
Depositing User: Gani
Date Deposited: 22 Feb 2019 08:39
Last Modified: 22 Feb 2019 08:39
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/23669

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item