Pengurusan Organisasi Seni Persembahan Gambus Johor : Mohammad Haiqal Hakim Bin Hamson Kajian Ke Atas Kumpulan Gambus Nurulhilal

Mohammad Haiqal Hakim`, Bin Hamson (2018) Pengurusan Organisasi Seni Persembahan Gambus Johor : Mohammad Haiqal Hakim Bin Hamson Kajian Ke Atas Kumpulan Gambus Nurulhilal. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img] PDF
PENGURUSAN ORGANISASI SENI 24pgs.pdf

Download (1MB)
[img] PDF (Please get the password from Digital Collection Development Unit, ext: 3932 / 3914)
PENGURUSAN ORGANISASI SENI FT.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Gambus adalah sebuah alat muzik tradisional yang popular di negeri Johor pada suatu ketika dahulu. Gambus juga digunakan sebagai sebuah alat muzik yang dipersembahkan kepada golongan istana pada asalnya dan dimainkan oleh masyarakat sebagai sebuah alat hiburan sewaktu beristirehat serta didalam majlis - majlis tertentu. Kajian ini adalah mengenai pengurusan seni persembahan kumpulan Gambus Nurulhila di Batu Pahat, Johor. Kajian tertumpu kepada kaedah pengurusan yang digunakan didalam pelaksanaan kumpulan Gambus. Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan kaedah kualitatif bagi mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan tajuk kajian iaitu Pengurusan Organisasi Seni Persembahan Gambus Johor: Kajian Ke Atas Kumpulan Gambus Nurulhilal. Diharapkan dapatan kajian ini membantu kumpulan Gambus Nurulhilal meningkatkan kualiti dan pengurusan yang lebih baik untuk menjadi sebuah kumpulan Gambus yang berkualiti.

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project report (SmSG) -- Universiti Malaysia Sarawak, 2018.
Uncontrolled Keywords: Alat muzik tradisional , Gambus, kumpulan Gambus Nurulhila di Batu Pahat, Johor, golongan istana, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Gani
Date Deposited: 22 Feb 2019 00:22
Last Modified: 22 Feb 2019 00:23
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/23633

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item