Reka Bentuk Rak Modular Kanak-Kanak Menggunakan Bahan Alternatif Kertas Kitar Semula

Muhamad Afiq, Bin Abd Wahab (2016) Reka Bentuk Rak Modular Kanak-Kanak Menggunakan Bahan Alternatif Kertas Kitar Semula. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img] PDF
Reka bentuk rak modular kanak-kanak menggunakan...(24 pgs).pdf

Download (861kB)
[img] PDF (Please get the password from Digital Collection Development Unit, ext: 3932 / 3914)
Reka bentuk rak modular kanak-kanak menggunakan...(fulltext).pdf
Restricted to Registered users only

Download (6MB)

Abstract

Reka bentuk perabot yang bersifat modular telah menjadi trend dunia ini. lanya bukan sahaja bersifat uni fungsi tetapi boleh diubah kepada multifungsi. Modular secara umumnya bermaksud reka bentuk yang boleh dimanipulasi dari segi bentuk yang boleh diubah dari bentuk asal kepada beberapa bentuk lain. Penyelidik mengambil inisiatif penggunaan kertas yang diolah semula dalam mereka bentuk perabot bagi menjimatkan kos pembuatan. Dengan menggunakan kertas yang diguna semula diharap ianya dapat mengurangkan aktiviti pembalakan dan mengurangkan pencemaran alam sekitar. Penyelidik juga mengambil inisitaf mereka bentuk rak buku kanak-kanak dengan menggunakan bahan kitar semula agar kos dapat diminimumkan. Antara objektif penggunaan kertas guna semula dalam mereka bentuk perabot adalah untuk melihat sejauh mana ketahanan material tersebut. Rak untuk kanak-kanak yang dihasilkan menggunakan konsep mimikrasi dan sistem modular supaya dapat menarik minat kanak-kanak menggunakannya. Kajian ini diharap membuka peluang kepada pengguna untuk menukar cara penggunaan perabot agar tidak membosankan.

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project Report (B.Sc.) -- Universiti Malaysia Sarawak, 2016.
Uncontrolled Keywords: Modular, perabot, kadbod, kitar sef11ula, rllk kanak-kanak,unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Gani
Date Deposited: 25 Jan 2019 00:53
Last Modified: 25 Jan 2019 00:53
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/23186

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item