Prinsip Pemasaran Seni

Mohd Fahmi, Bin Yahaya and Ang, Tse Chwan and Nordiana, Binti Ahmad Nordin (2018) Prinsip Pemasaran Seni. UNIMAS Publisher, Kota Samarahan, Sarawak. ISBN 978-967-2008-53-8

[img] PDF
Prinsip Pemasaran Seni.pdf

Download (3MB)
Official URL: https://onlineshop.unimas.my/unimaspublisher/index...

Abstract

Keperluan untuk menulis buku ini bermula dari rasa bimbang seorang pensyarah setelah menilai kebolehan pelajar memahami, menganalisa dan mengaplikasikan konsep serta teori-teori pemasaran seni. Kesukaran ini menyebabkan mereka hilang motivasi untuk mendalami ilmu tersebut. Senario ini telah memberi kesan negatif kepada industri kreatif dan akan berterusan sekiranya tiada sebarang usaha yang diambil. Sepanjang hampir dua tahun penghasilan buku ini, terdapat pelbagai dugaan dan cabaran yang perlu diharungi oleh para penulis. Ibarat gading mana yang tidak retak, bumi mana yang tidak ditimpa hujan, begitu juga buku kecil ini yang tidak lari daripada kecacatan. Cabaran terbesar ialah kesukaran untuk mendapatkan bahan penulisan berkaitan pemasaran yang khusus kepada seni di Malaysia. Perkara ini menjadi indikasi bahawa bidang pemasaran seni di negara kita masih mentah. Oleh hal yang demikian, usaha beberapa orang ahli akademik dalam penghasilan buku ini diharap dapat memudahkan kefahaman serta memupuk minat dalam kalangan pelajar, ahli akademik dan professional terhadap pemasaran seni.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Arts, Marketing, Cultural property, Government publications, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, research, Universiti Malaysia Sarawak.
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Ling Sing
Date Deposited: 21 Jan 2019 01:20
Last Modified: 21 Jan 2019 01:20
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/23114

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item