Mengadaptasi cerita dogeng ke dalam filem pendek

Che Siti Zaleha, binti Che Abd Rahim (2011) Mengadaptasi cerita dogeng ke dalam filem pendek. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
Mengadaptasi cerita dogeng ke dalam filem (24 pages).pdf

Download (2MB) | Preview
[img] PDF (Please get the password from Digital Collection Development Unit, ext : 3932 / 3914)
Mengadaptasi cerita dogeng ke dalam filem (fulltext).pdf

Download (5MB)

Abstract

Hasil penulisan ini dijalankan untuk mengkaji proses mengadaptasi cerita dongeng ke dalam filem pendek, serta untuk mengalpasti ciri-ciri dan elemen-elemen filem adaptasi. Bagi menyiapkan kajian ini, pengkaji telah menggunakan kaedah kualitatif. Kaedah kualitatif yang digunakan oleh pengkaji adalah kaedah content analysis. Maklumat yang diperolhi oleh pengkaji dikumpul daripada pelbagai sumber seperti buku rujukan, jurnal, artikel serta bahan internet yang berbentuk ilmiah dan dapat diguna pakai. Di samping itu, pengkaji juga turut membuat analisa terhadap filem pilihan bagi mengukuhkan lagi dapatan kajian. Pengkaji telah menjadikan filem Hang Tuah (1956), Puteri Gunong Ledang (1961) dan Puteri Gunung Ledang (2004) sebagai model unutk mendapatkan analisa pengaplikasian elemen-elemen adaptasi serta proses dalam mengadaptasi cerita dongeng ke dalam filem. Dengan menggunakan kaedah kajian tersebut, maka terhasil satu modul untuk pengkaji menghasilkan sendiri sebuah skrip adaptasi yang berasaskan cerita dongeng iaitu sebuah filem pendek bertajuk "Santubong: The Legendary Tale of Two Sisters". Dalam filem pendek ini, pengkaji telah mengaplikasiakan proses dan elemen-elemen adaptasi berdasarkan kepada modul yang telah dirangkakan.

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project Report (B.Sc.) -- Universiti Malaysia Sarawak, 2011.
Uncontrolled Keywords: Cinematography, fairy tale, short film, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Saman
Date Deposited: 20 Dec 2017 02:31
Last Modified: 20 Dec 2017 02:31
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/18977

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item