Kelestarian Akaun Semasa: Kajian Di Negeri Sabah Dan Sarawak

Lau, Evan and Siti Rahmah, Abdul Rahman (2008) Kelestarian Akaun Semasa: Kajian Di Negeri Sabah Dan Sarawak. Labuan e-Journal of Muamalat and Society, 2. pp. 27-35. ISSN 1985-4820.

[img]
Preview
PDF
KELESTARIAN AKAUN SEMASA (abstract).pdf

Download (139kB) | Preview
Official URL: https://www.researchgate.net/publication/240626546

Abstract

Makalah ini dijalankan untuk menguji kelestarian akaun semasa melalui perhubungan yang wujud di antara eksport dan import di negeri Sabah dan Sarawak. Data tahunan diunjurkan selama 46 tahun bermula pada tahun 1960 sehingga 2005. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa kedua-dua pemboleh ubah berkenaan hanya mencapai kepegunan dalam aras yang pertama. Sementara ujian Johansen dan Juselius (1990) membuktikan bahawa tidak wujud hubungan dalam jangka masa panjang di kedua-dua negeri. Ini menggambarkan bahawa akaun semasa adalah tidak mapan dalam jangka masa panjang. Seterusnya, ujian penyebab Granger menunjukkan bahawa eksport adalah penyebab kepada import di kedua-dua negeri.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Akaun semasa, kelestarian, kekangan belanjawan semasa, Sabah, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, research, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Economics and Business
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Economics and Business
Depositing User: DR AB-RAHIM ROSSAZANA
Date Deposited: 28 Nov 2017 02:09
Last Modified: 28 Nov 2017 02:09
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/18571

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item