Pengurusan promosi Muzium Adat Istiadat D'Raja di Kelantan

Nurul Hidayah, binti Ismail (2012) Pengurusan promosi Muzium Adat Istiadat D'Raja di Kelantan. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
Pengurusan promosi Muzium Adat Istiadat D'Raja di Kelantan (24 pages).pdf

Download (7MB) | Preview
[img] PDF (Please get the password from Digital Collection Development Unit, ext : 3932 / 3914)
Pengurusan promosi Muzium Adat Istiadat D'Raja di Kelantan (fulltext).pdf

Download (47MB)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengetahui promosi Muzium Adat Istiadat D'Raja di Kelantan. Muzium Adat Istiadat D'Raja atau lebih dikenali dengan Istana Jahar dibina pada tahun 1887 dan diuruskan oleh Perbadanan Muzium Negeri Kelantan. Muzium ini berfungsi untuk mengumpul koleksi-koleksi diraja kerana Kelantan merupakan salah satu negeri Melayu beraja dan mempunyai sistem perajaan sejak dari dahulu lagi. Perbadanan ini mempunyai kaedah-kaedah yang tertentu dan baik dalam mempromosikan Muzium Adat Istiadat D'raja. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tentang adat istiadat diraha Kelantan yang terdapat di Muzium Adat Istiadat D'Raja dan mengkaji aktiviti-aktiviti promosi yang dijalankan oleh PMNK dalam mempromosikan Muzium Adat Istiadat D'Raja. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk menganalisis data-data berkaitan aktiviti-aktiviti promosi PMNK. Melalui dapatan kajian yang diperolehi sememangnya Muzium Adat Istiadat D'Raja kaya dengan pelbagai istiadat dan negeri Kelantan merupakan salah satu negeri Melayu yang menggunakan sistem beraja.

Item Type: Final Year Project Report
Uncontrolled Keywords: Muzium Adat Istiadat D'Raja Kelantan, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Applied and Creative Arts
Depositing User: Saman
Date Deposited: 30 Mar 2017 07:27
Last Modified: 30 Mar 2017 07:27
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/15741

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item