Penderaan kanak-kanak : Persepsi masyarakat Kota Samarahan

Amalina, Bt Ab Manaf (1997) Penderaan kanak-kanak : Persepsi masyarakat Kota Samarahan. [Final Year Project Report] (Unpublished)

[img] PDF (Please get the password by email to repository@unimas.my , or call ext: 082-583914/3942/3933)
Penderaan kanak-kanak persepsi..(fulltext).pdf
Restricted to Registered users only

Download (4MB)

Abstract

Kajian ini cuba mengkaji tentang persepsi masyarakat Kota Samarahan terhadap masalah penderaan kanak kanak la bertujuan untuk mengenalpasti tentang kesedaran, tanggapand an keprffiatinan masyarakatK ota Samarahante rhadap masalahi ni. Di samping itu, kajian ini juga cuba melihat hubungan di antara ciri bangsa dan ciri jantina pada masyarakat Kota Samarahan dengan persepsi terhadap penderaan kanak-kanak. Pengkaji telah memilih Kampung Sungai Empit dan Kampung Muara Tuang sebagai lokasi kajian. Daripada kampung-kampung tersebut, seramai 140 orang dewasa telah dipilih secara persampelan rawak. Alat kajian yang digunakan adalah borang soal selidik dan sebanyak 100 borang soal selidik yang dikembalikan. Data dianalisis dengan Kaedah Frekuensi untuk menghuraikan secara deskriptif tentang kesedaran, tanggapan, dan keprihatinan masyarakat tentang penderaan kanak-kanak. Dapatan kajian menunjukkan bahawa masyarakat Kota Samarahan mempunyai persepsi yang positif terhadap masalah penderaan kanak-kanak. Kaedah Analisis Khi Kuasa Dua digunakan untuk menguji hipotesis kajian iaitu hubungan di antara ciri bangsa dan ciri jantina pada masyarakat Kota Samarahan dengan persepsi terhadap penderaan kanak-kanak. Hasil daripada ujian Kaedah Khi Kuasa Dua ini menunjukkan bahawa tidak ada hubungan yang signifikan di antara ciri bangsa dan ciri jantina pada masyarakat Kota Sainarahan dengan persepsi mereka terhadap penderaan kanak-kanak.

Item Type: Final Year Project Report
Additional Information: Project Report (B.Sc.) -- Universiti Malaysia Sarawak, 1997
Uncontrolled Keywords: Child abuse, Cross-cultural studies, unimas, university, universiti, Borneo, Malaysia, Sarawak, Kuching, Samarahan, ipta, education, undergraduate, research, Universiti Malaysia Sarawak
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
Divisions: Academic Faculties, Institutes and Centres > Faculty of Social Sciences & Humanities
Faculties, Institutes, Centres > Faculty of Social Sciences & Humanities
Depositing User: Karen Kornalius
Date Deposited: 06 Jan 2016 05:01
Last Modified: 09 Feb 2023 07:58
URI: http://ir.unimas.my/id/eprint/10049

Actions (For repository members only: login required)

View Item View Item